fbpx

Tinnitus årsager

Bliv klogere på årsagerne til tinnitus og hvordan du bedst forebygger generne.

Gratis tinnitus konsultation
Behandling af tinnitus

Hvorfor får man tinnitus?

Der er mange årsager til tinnitus, og det kan være svært at fastsætte, hvorfor den enkelte person rammes af lidelsen.

For nogle personer kan man formode, at tilstanden skyldes en bestemt livsstil, en særlig begivenhed, med ekstreme lydforhold eller en psykisk tilstand, men i andre tilfælde opstår tinnitussen hurtigt og ud af det blå.

Objektiv og subjektiv tinnitus

Generelt skelnes der mellem objektiv og subjektiv tinnitus. Objektiv tinnitus er yderst sjælden og udgør kun omkring 1 % af de ramte. Denne type støj kan spores tilbage til en målbar baggrundsstøj i kroppen og kommer fx fra en forstyrrelse i ørets anatomi. Lyden kommer fx fra et forsnævret blodkar, højt blodtryk eller andre funktionelle problemer i de eustakiske rør og kan derfor lettere diagnosticeres.

Hvis lydene opstår uden egentlig grund, og der ikke er tale om en rigtig lydkilde, er der tale om subjektiv tinnitus, hvor hjernen ikke behandler de akustiske signaler rigtigt.

Den hyppigste årsag til subjektiv tinnitus er generelt støjpåvirkning. Folk der arbejder i særligt støjende miljøer, har stor risiko for at udvikle tinnitus og generelle høreproblemer.

Ved gentagende eksponering af høje lyde, tager hårcellerne i det indre øre skade, og derved ødelægges de vigtige lydsignaler til hjernen. Et støjtraume karakteriseres som en skade der er forårsaget af støjniveauer på 120 decibel (dB) eller mere.

Typiske årsager til subjektiv tinnitus

  • Gentagende eksponering af høje lyde
  • Eksplosive lyde fra f.eks. biluheld, kanonslag eller fra krigszoner
  • Skader på nakke eller hoved
  • Bivirkning fra medicin
  • Stress eller bekymringer
  • Høretab eller andre problemer med ørerne
  • Naturlig forløb i forbindelse med alderdom

Høreproblemer forbundet med tinnitus

Det anslås, at omkring 10% af den danske befolkning lider af tinnitus i større eller mindre grad.

Hvad mange ikke er klar over er, at de muligvis også har et høreproblem udover deres tinnitus. Den generende lidelse og konstante lydstøj kan nemlig fjerne fokus fra hvor godt, eller hvor dårligt, du kan høre.

Ca. 80% af de folk der oplever tinnitus, har også en vis grad af hørenedsættelse, selvom det hverken er dokumenteret eller et relevant opmærksomhedspunkt for dem.

Generelt ses der en stigning i antallet af tinnitus-patienter, og forklaringen skal muligvis findes i vores ændrede støj- og musikvaner.

De fleste bruger deres mobiltelefon dagligt og ikke kun til telefoni. Vi steamer videoer, hører musik, lydbøger, podcast mm. og problemet kan opstå, hvis vi ikke er opmærksomme på lydniveauet i høretelefonerne. Hvis lydstyrken er for høj, og man dagligt eksponeres, kan det på sigt give øreproblemer, som kan udvikle sig til tinnitus.

Hvis du oplever symptomer på tinnitus, som fx hyletoner eller anden støj, så er det vigtigt at få tjekket dine ører hos en hørespecialist. Tinnitus hænger ofte sammen med andre øreproblemer, og det er vigtigt at få afgjort, om det er tilfældet for dig.

 

Akut eller kronisk tinnitus

I nogle tilfælde er tinnitus en forbipasserende gene, som kaldes akut tinnitus. Lydene kan opstå efter en koncert eller anden spontan lydpåvirkning, men forsvinder af sig selv efter få timer eller dage.

I andre situationer kommer tinnitus-lydene uventet og forsvinder ikke igen. Hvis symptomerne varer mere end 6 måneder karakteriseres de om kronisk tinnitus. Nogen lærer at leve med det, så de stort set glemmer, at lydene eksisterer. Men for mange er det til stor gene og påvirker bl.a. hverdagen og det mentale helbred.

Læs mere om lindrende behandling af kronisk tinnitus

hoereapparater køb

Forværring af tinnitus

Tinnitus kan desværre forværres, hvis du lider af andre sygdomme, som fx diabetes, højt blodtryk, sygdom i skjoldbruskkirtlen og mellemøreproblemer.

Ud over den vedvarende støj du hører, kan du også have problemer med at sove, lide af stress, angst eller en depression – ting som alle kan gøre din tinnitus værre.

Vi anbefaler, at du booker en tid til en tinnitus-konsultation, så du dels kan få udelukket andre høre- eller helbredsproblemer, og dels få vejledning omkring dine behandlingsmuligheder

Gratis tinnitus konsultation

 

Forebyggelse af tinnitus

Det er ikke kun på dit arbejde, at støj kan skade hørelsen. Musikkoncerter, høretelefoner eller motorstøj er blot nogle eksempler på mulige årsager til tinnitus. Derfor er det vigtigt at passe på hørelsen ved at bære høreværn/hørepropper ved høje støvniveauer.

Hos Hørebil forhandler vi høreværn fra Phonak som kan bruges i forskellige miljøer, afhængig af hvordan de indstilles.

Bestil tid og få besøg af Hørebil

Indtast dine kontaktoplysninger samt dato på hvornår du kunne tænke dig at få besøg. Så ringer eller skriver vi tilbage til dig, hvor vi i dialog aftaler en endelig dato, tid og sted for din tinnitus-konsultation.

Du kan også booke en tid ved at ringe på tlf.: 70 34 56 98

Din booking er først endeligt bekræftet, når vi i dialog har aftalt fast dato og tidspunkt!

FAQ om årsager til tinnitus