fbpx

Tinnitus-information

Bliv klogere på de forskellige typer af tinnitus samt årsager til lidelsen og dine behandlingsmuligheder.

Gratis tinnitus konsultation
Hvad er tinnitus

Hvad er tinnitus?

Tinnitus er en usynlig lidelse, som kun du selv opfatter. Det kommer til udtryk gennem lyde, der er lokaliseret inde i hovedet eller i selve øret. Lydene er ikke forårsaget af noget, der kommer udefra og kan fremstå forskelligt fra person til person. Uanset hvor og hvordan den indre lyd kommer til udtryk, kan det føles voldsomt generende.

De fleste har prøvet at få en midlertidig ringen for ørerne som heldigvis kun er kortvarig. Men hvis en pludselig opstået tinnitus varer længere end seks måneder karakteriseres det som kronisk tinnitus, hvilket er en alvorlig belastning for de ramte.

Værd at vide om tinnitus

Tinnitus kan føles invaliderende og som en stor belastning for nervesystemet. Medicinsk set er tinnitus dog snarere et symptom end en sygdom. Årsagerne til tinnitus kan skyldes sygdomme som mellemørebetændelse, men i langt de fleste tilfælde er stress eller støjpåvirkning årsagerne til din ringen for ørerne.

For mange med tinnitus har den vedvarende stress forårsaget af lydene helt klart fået karakter af en sygdom, og derfor må man rette behandlingen mod symptomet ved at lindre og kamuflere støjen så nervesystemet har en chance for at hele sig selv. Det er her at en audiolog kan hjælpe dig og i de fleste tilfælde fjerne den store belastning.

Tag kontakt til Hørebil

Tinnitus typer

Der skelnes overordnet mellem to typer af tinnitus.

 • Objektiv tinnitus
 • Subjektiv tinnitus

Kun omkring én procent af personer med tinnitus er ramt af objektiv tinnitus. Denne type støj kommer rent faktisk fra en forstyrrelse i ørets anatomi. Det kunne fx været et forsnævret blodkar eller andre funktionelle problemer i de eustakiske rør.

Hvis lydene opstår uden grund, og der ikke er tale om en rigtig lydkilde, er der tale om subjektiv tinnitus, hvor hjernen ikke behandler de akustiske signaler rigtigt.

 

Tinnitus symptomer

Tinnitus fremkommer forskelligt fra person til person. Lydene beskrives ofte som en insisterende vedvarende hyletone som bedst sammenlignes med et gammeldags prøvebillede. Nogle gange er lydstyrken vældig høj, og andre gange er den mere bagvedliggende og svag, hvilket i høj grad afhænger af hvor meget opmærksomhed man giver støjen. Tinnitus kan forekomme i det ene eller begge ører og opfattes mest, når der er stilhed.

Den mest almenkendte tinnitus-lyd er den klassiske hyletone, men de kan også komme til udtryk på følgende måder.

 • Bruselyde
 • Summen
 • Fløjten
 • Byggestøj
 • Sivelyde
 • Blæsevejrslyde
 • Kimen for ørerne
 • Hyletoner

 

Hvordan behandles tinnitus?

Tinnitus behandlingen er en form for terapi, der har til formål at kamuflere og ændre opfattelsen af ​​tinnitus. Terapien består af en støjgenerator som øger den akustiske baggrundsinformation gennem hvid støj.

Hjernen opfatter kun støjen ubevidst, da den indstilles ganske lavt. Alligevel gør baggrundsstøjen det sværere for hjernen at genkende tinnitus-lydene, som i bedste fald næsten ikke bemærkes.

Den støjgenerende tinnitus-funktion er indbygget i et høreapparat som bæres bag øret. Det anbefales at behandle med høreapparat på begge ører, selvom lydene kun opstår i det ene øre. Støjterapi kræver tilvænning da hjernen har brug for tid til at vænne sig til den nye stimuli.

 

Tinnitus høreapparater

Høreapparater med tinnitus-funktion kan benyttes af mennesker med og uden høretab og reducerer opfattelsen af tinnitus.

Læs mere om vores tinnitus høreapparater her

 

Rådgivning om tinnitus

Bestil en tid til en konsultation vedrørende tinnitus hjemme hos dig selv. Vi udfører en gratis uforpligtende høretest for at udelukke eventuelle høreudfordringer.

Bestil gratis høreprøve

Returnering Høreapparater

Årsagsmæssige forklaringer på en subjektiv tinnitus

 • Gentagende eksponering af høje lyde på 120 decibel eller mere (f.eks. koncerter eller høretelefoner)
 • Eksplosive lyde fra f.eks. biluheld, kanonslag eller fra krigszoner
 • Skader på nakke eller hoved
 • Bivirkning fra medicin
 • Stress eller bekymringer
 • Naturlig forløb i forbindelse med alderdom

 

Den tekniske forklaring på tinnitus

De lyde du hører, bevæger sig i lydbølger gennem din øregang til mellemøret og videre til det indre øre. Her forvandler hårcellerne lydbølgerne til elektriske impulser, der sendes op til hjernen. Hjernens arbejde er at oversætte disse signaler til relevante oplysninger. Altså den lyd, du hører.

Flere eksperter mistænker, at tinnitus forekommer, hvis de små hårceller er beskadiget af den ene eller anden årsag. De elektriske signaler reduceres derfor og misfortolkes af hjernen, som skaber en falsk opfattelse af lyd.

Bestil tid i dag

Indtast dine kontaktoplysninger samt dato på hvornår du kunne tænke dig at få besøg. Så ringer eller skriver vi tilbage til dig, hvor vi i dialog aftaler en endelig dato, tid og sted for din tinnitus-konsultation.

Du kan også booke en tid ved at ringe på tlf.: 70 34 56 98

Din booking er først endeligt bekræftet, når vi i dialog har aftalt fast dato og tidspunkt.

Ofte stillede spørgsmål om tinnitus